Hari ini dah 7 Ramadhan 1436H. Alhamdulillah dah seminggu kita berpuasa. Dan hari ini juga merupakan hari pertama saya berbuka puasa bersama Encik Suami saya. Tiap hari balik kerja pukul 10.30. Jam 1100 malam baru lah nampak mukanya. Sampaikan tuan Puteri saya dah tido lambat sebab dia pun bersengkang mata tunggu dedi dia.
OK la. Kita mulakan cerita kita dengan puasa hari ke lima. Wahhh!!! Gitu... Jadi journal pula belog saya kali ini.
Dia jawab..Pizza???
**Delivery???
Nope. Instant one. In the box. from freezer.
**OK
Dan saya pula ambil sekotak dim sum..
Tak ada rezeki pula buat encik Suami tatkala menjamah tauhu sumbat, dah basi rupanya. Saya tak salahkan peniaga tersebut 100%. Mungkin sayur timun tu penyebab ia jadi basi. Tak apalah. Esok kita buat lain.
Puasa ke tujuh ni la baru la Encik Suami cuti. Itu pun sehari je. Banyak lagi cutinya yang tertunggak. Walaupun seminggu tak berbuka bersama, kami tetap makan bersama selepas dia balik kerja. Tu pun jamah je lauk2 yang dia bawa balik sebab dia pun dah nak tidur. Jadi, kesempatan dapat berbuka bersama, saya pun nak masak special sikit. Sikit jee.
Semalam dia termakan tauhu sumbat yang basi. Ari ni saya buatkan yang tak basi hasil air tangan isteri. Kalau saya, saya lebih gemarkan kuah kacang. Tapi encik suami kata buat je sos cili. Waalllaaa... Senangnya keje saya.
Main dishes untuk berbuka hari ini ialah Ayam Goreng Crispy Bersos Lemon. Kalau pegi kedai nasi ayam, ada je ayam ni, saya prefer untuk order ayam ini dari BBQ or stim. Ayam ni memang sedap makan dengan nasi ayam.
Resepi Ayam Goreng Crispy Bersos Lemon
Hidangan untuk 3 orang
Bahan Untuk Ayam
3 keping dada ayam (saya guna bahagian thight)
3 sudu tepung jagung
3 sudu tepung gandum
3 sudu tepung kastad
3 sudu tepung beras (saya tak guna pun)
Lada sulah
Lada hitam (halus/blend)
Sebiji telor
Garam secukup rasa
Bahan Untuk Sos
1 sudu sos plum
3 sudu jus lemon
1 sudu cuka (saya guna apple cider)
3 sudu gula
Tepung jagung
Cara Penyediaan Ayam
Basuh Ayam hingga bersih (ketuk sedikit)
Perapkan ayam dengan lada sulah dan lada hitam
Gaulkan tepung jagung, tepung gandum dan garam
Celup ayam dengan tepung yang dah dicampur
Kemudian celupkan ayam dengan telur
Akhir sekali celup ayam dengan tepung kastad
Goreng dengan api sederhana
Cara Penyediaan Sos Lemon
Campurkan kesemua bahan untuk sos
Masak dengan api sederhana
Potong ayam yang dah digoreng
Siram sos atas ayam.
Siap!!!
Pemandangan belakang rumah. Lama sangat ayam ni berkapel.
Setakat ini sahaja cerita saya untuk kali ini. Esok adik2 saya yang berada di Klang Valley ni akan berbuka puasa di ruma saya pula. Tengah memikirkan apa menu untuk mereka. Hingga berjumpa lagi di lain entri. Terima kasih kerana sudi membaca belog saya. Assalamualaikum. XOXO
Dedi's girl. Dedi suka gigit toothpick. Dia pun sama. Gambar blurr sebab tuan puteri bergerak
No comments:
Post a Comment