Monday, May 15, 2017

Kenapa

Assalamualaikum...

Bertemu kembali. Eewahh. Kehabisan idea rasanya nak mengarang sekarang. Tengok akaun churp2 adala RM2.60. Kalau RM2.6M kan best. M perginya. Patutmya K. Tak sedar diri betul.


Tak banyak cerita pun. Uruskan hal anak2. Anak sulung pun dah nak UPSR. Anak kecik pun dah macam kerenah. Nak ceduk idea untuk berceloteh kat sini macam nak kena ada feel gitu. Nanti2 laa. Harap ada idea dan internet berkuasa laju F1 baru boleh sembang mambang.

Bye..

Wednesday, February 1, 2017

I,m Back

Assalamualaikum...

Kehmain lama saya tak update belog picisan ini. Azam tahun lepas bila dah nak berceloteh kat belog saya target seminggu ada la seketui entri. Rupanya hanya azam semata-mata. Nak kata busy dengan kerja tu idok la. Eh... Memang betul2 berhabuk laa keyboard saya ni.

So, tak de apa lagi nak cerita. Ehh... Cerita tu banyak tapi tak tau nak ceritakan yang mana. InsyaAllah esok atau lusa kita buat karangan cerita2. Isu semasa 20sen ke, PRU dah nak datang ke, perkembangan tuan puteri saya ke. Ehh tengoklaa ketahapan idea tu macam mana.

See you tomorrow or the day after tomorrow je la.

Bye.

Monday, July 25, 2016

Aildil Fitri 2016

Assalamualaikum...

Bertemu kembali kita ye setelah lebih sebulan saya tak hapdet belog ini... Selalu juga lalu2 je kat meja komputer saya ni, tapi nak memegang button on pc pun dah rasa macam tak ada masa sangat2. Makanya... bersawanglah belog saya akhirnya.

Tak lambat lagi agaknya saya nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada semua. Walaupun saat saya taip belog ini dah masuk raya ke-20, raya kan sebulan. Boleh lagi nak wish2. Kat radio pun masih lagi memainkan lagu raya. Kat wasap pula masih lagi sembang pasal baju raya dan ayat2 jemputan rumah terbuka. bak kata orang muda nan hipster #SHRMZDB...


Tahun ni turn Johor ye. So berayalah kami dengan perjalanan yang jauh ke Batu Pahat ke Parit2 berbagai. Saya suka ke area sana sebab suka tengok rumah2 yang terpisah dengan parit yang seluas sedepa atau dua depa. Ada titian yang uzur dan juga yang dibuat dengan konkrit. Kat situ kalau bergambar lawa juga.


Tema baju tak yah cakap. Dengan hujanan hashtag yang pelbagai dalam instagram saya, kemain nak menghaplod. Tu pun salah satu sebab juga tak hapdet belog. Tapi kawan2 suruh juga hapdet sebab kat IG saya tak banyak cerita. Ehhh gituuuu...


Dah balik Kuantan haruslah jumpa kawan2 sekolah. Tu yang paling best. Begelak ketawa beramai2. Ehhh syoknya. Tapi tak jumpa semualaa.. Mana yang sempat je.


Tak lupa juga kenduri aqiqah anak sedara. Berdondon dondon la kimi adik beradik pempuan. Seronok pula bila pakai baju sama sesekali.

Ok la. Sampai sisni je la ye, Kemalasan sebab anak dah mengamuk. Hingga jumpa lagi. Thanks for reading. XOXO

Sunday, June 19, 2016

Busy Laaa...

Asslamualaikum...

Sejak berkecimpung dalam aktiviti buat kuih untuk bazar Ramadhan tahun ni, memang rasa tak ada masa langsung. Hal rumah pun dah tunggang langgang apatah lagi nak menjengok blog. Tak masuk lagi dengan kawan2 yang mana rapat di luar Bangi ni asik whatsapp nak kirim tudung dan baju raya. Mana yang sempat saya buat dan belikan. Mana yang tak boleh nak kejar masa, minta maaflah. Kalau boleh tunggu kita jalan.

Dah dua minggu dah berpuasa. Persiapan raya saya, sikit2 je sudahlah. Beli je apa yang mampu. Kuih raya jauh sekali. Memang tak membuatnya la kot. Tunjuk2 aje. Tapi yang senang2 macam popia nestum tu ok lah kot. Dah tangan pun main dengan kulit popia tiap hari. So far baju raya anak2 je belum settle. Gila jahat mami ni. Baju raya mami dah siap. Sabar nahhh. Mami settlekan yang mami nanti kita pergi cari baju yang sama kaler dengan mami. Kan senang...

Ni satu lagi masalah. Tah apa penyakit kat kat HP ke kat kabel ke kat komputer ke. Nak transfer gambar pun tak boleh. Langsung tak connected. Dah tiga kabel saya try apa pun tak jadi. So untuk entri kali ni tak ada gambar lah ye. Maap....

Ok la. Hingga berjumpa lagi. Thanks for reading... XOXO...

Saturday, June 11, 2016

Ramadhan 1437H 2016M

Assalamualaikum...

Dah hampir seminggu kita berpuasa. Moga ibadah puasa kita tahun ini diterima oleh Allah. Dan seminggu jugalah saya tak menekan papan kekunci saya ini. Memang kesibukan melanda menjelang bulan puasa tahun ni. Saya meneruskan legasi arwah mak saya dengan membuat kuih untuk dijual di bazar Ramadhan tahun ini. Tapi tak adalah banyak macam mak saya buat. Cukup makan jee...

Nak kata banyak sangat untung tu tak adalah. Lepas tiga hari buat kuih ni, rasa macam sayang pulak nak tinggalkan kerjaya di dapur ni. Walaupun saya kira untung tak seberapa sangat dengan tenaga yang dikeluarkan, tapi bila saya tetap bangun pagi untuk bersedia berperang di dapur saya, rasa teruja nak bagi orang makan tu lain macam. Nak pulak lepas tiga hari puasa, orang sentiasa datang mencari kuih yang saya sediakan. Alhamdulillah. Berkat tolong arwah mak dulu (walaupun sampai kena belasah dengan abah sebab tak nak tolong mak) dapat jugalah  saya resepi dari arwah. Kalau kat kampung saya, kuih arwah memang menjadi igauan. Oooo gituu...


Saya just buat tiga jenis kuih. Popia goreng, chara berlauk dengan pulut sambal. Semua ni saya masak dengan kasih sayang. Popia berintikan sengkuang dengan lobak merah bersama sos berperisa udang, chara berlauk daging kisar yang ditumis dengan kari dan pulut sambal bersalut kelapa goreng dengan cili kering berserta udang kering. Nampak tak kelazatan resepi di situ. Sebab tu saya kata untung saya tak banyak nak pulak modal2 yang saya keluarkan untuk kelapa parut, daging kisar serta udang kering. Tapi saya puas hati dan berbangga bilamana pelanggan siap booking kuih2 saya dari makcik yang saya tumpang letak kuih-muih saya ni. Jadi, sesiapa yang berada di kawasan Cheras serta jajahan takhluk yang sewaktu dengannya, boleh dapatkan kuih-muih saya ni di parking lot Flat Seri Sabah. To be exact kat tempat makcik jual yong tau foo malam2. Saya betul2 berada di parking motor. Kalau nampak akak yang jual kek batik tu, situlah gerai kuih saya.

Hari ni saya cuti sehari. Makcik yang tolong saya jualkan kuih saya ajak berbuka puasa di luar. Dah bertahun rasanya saya tak makan di buffet Ramadhan ni. Nak pulak dengan adanya tuan puteri saya yang boleh tahan perangainya bila di tempat yang ramai orang. Nanti kita cerita macam mana keadaannya.

Hingga berjumpa lagi di lain entri. Selamat berpuasa dari kami sekeluarga. Thanks for reading. XOXO.

Sunday, June 5, 2016

Floria Putrajaya 2016

Assalamualaikum...

Hurmmm... Ketinggalan kapal terbang betul dengan cerita saya kali ni. Dah habis dah pun pameran Floria Putrajaya 2016 tu, tapi saya baru nak bercerita pasal tu. Orang lain kalau terbaca entri ni pastu nak pergi mesti kehampaan kan sebab kena tunggu tahun depan la nampaknya. Apa pun, saya hanya nak cerita tentang pengalaman saya je la. Eh... Cerita ke. Taklah. Saya nak kongsikan gambar saya aje. Haaa... Tu baru betul.

Tiket masuk untuk ke pameran bunga dan landskap ni adalah RM7.50 untuk dewasa dan RM3.50 untuk kanak2. Tu tak masuk untuk tiket ke magical garden. So tak taulah apa yang ada dalam taman yang magic tu. Saya sekeluarga pergi waktu siang. Memang berdenting laa panas masa tu. Elok je balik le rumah, hujan lebat melarat ke malam. OK la. Layan je la gambar ni. Malas pula nak menaip panjang2.


Entrance

Warna tak menarik la pula. Maafkan HP saya

Dedi's little girl yang meleleh air lior tido atas bahu dedi

Wonderland



Baru bangun


Selain dari bunga2, ada juga pameran kucing kat sini.

Bestnyer laa pokok buah tin yang mencanak buahnya.  

Makcik makcik


Kebanggan encik suami.

Ni merupakan pertama kali saya datang ke sini. Duduk dekat dengan Putrajaya tak pernah nak datang. Kalau ada lagi tahun depan, bolehla saya datang lagi. Hingga berjumpa lagi. Thanks for reading. XOXO...

Friday, May 27, 2016

Bahaya Hormon Tiroid Yang Tidak Seimbang

Assalamualaikum...

Saya merupakan salah seorang pengidap tiroid. Dah lama rasanya sakit saya ini. Mula dikesan pada tahun 2006. Tapi saya degil. Tak berapa nak mengambil ubat. Kalau mati pun mungkin sebab tak ambil ubat. Setakat ni tak de apa pun yang saya lakukan untuk tiroid saya ni. Hanya berjumpa doctor kemudian kena makan ubat... Skip ubat... Sakit... Jumpa doktor semula... Jangan skip ubat... Baiklah doctor... Tapi skip lagi. Gitulah seterusnya. Kadang tu sebab saya penat nak makan ubat. Dan walaupun dah operate nanti pun, tetap kena makan ubat sepanjang hidup saya.

Saya tau bahayanya sakit ni kalau kita tak jaga. Tapi tu lah. Degil saya dan kebencian saya pada ubat ni memang tak boleh nak elak. Tambah pula tak ada orang yang nak marah saya kalau tak makan ubat. Apa tu tiroid?? Tiroid tu adalah kalenjar yang berbentuk rama2 yang terletak di hadapan leher.. Benda tu menghasilkan hormon yang mengawal kelajuan metabolism atau sistem badan yang membantu tubuh kita menggunakan tenaga. Kalau tiroid saya, rama2 dia lain macam. Sebelah kepak besar sebelah lagi kepak kecik. Badan rama2 tu tak ada tapi ada jambatan yang menghubungkan kedua kepak tu. Kecik je jambatan tu.

Kalau hormon tiroid tak seimbang, kita akan menghadapi banyak gejala. Gejala2 ni pun saya dah lalui. Tapi tu lahh... Insaf sekejap je bila dah kena, jumpa doctor, doctor marah lepas tu tak juga dengar cakap doctor. Saya senaraikan gejala2 yang mungkin akan menyerangi kita bila kita hanya ambil mudah perkara ni macam saya.

1. Letih Dan Lesu

Walaupun rasa letih dan lesu tidak bermaya mungkin dialami oleh semua orang. Pesakit tiroid ni walaupun jalan2 dalam rumah pun boleh cepat rasa penat. Ditambah pula berpeluh walaupun duduk dalam air-cond.

2. Masalah Kulit / Rambut / Kuku

Perubahan pada tekstur kulit. Kalau kulit sentiasa kering walaupun dah pakai losyen setiap jam. Setakat ni tak ada masalah kulit bagi saya, tapi tang rambut saya. Memang dah tinggal besar ibu jari je rambut saya ni. Selain tu kuku kita kalau mudah rapuh juga menandakan kalenjar tiroid kurang aktif.

3. Mood Berubah-Ubah

Mood berubah tu kurang juga la tapi saya cepat marah. Nak pula kalau dengan anak2. Kadang2 tu saya cuba control. Kesian anak2 kalau kita terlalu mengikut perasaan ni. Tapi kalau orang lain, ada yang saya dengar sampai duduk sorang2 bermurung tetiba bersedih. Takut pula saya dengar.

4. Mudah Lupa

Selalunya lupa kat mana simpan barang je la. Yang lain tu tak la. Nak pulak kalau nombor. Ataupun wasap yang saya baca. Jangan salah cakap dengan saya sebab saya ingat sangat apa yang orang taip. Pelupa saya hanyalah kat mana saya parking kereta. Kat mana saya letak kerongsang saya. Kat mana duit saya dihabiskan. Hahaha...

5. Sakit-sakit Otot

Rasa berdenyut, kejang atau sakit pada otot selalu sangat saya alami. Macam saya cakap tadi, jalan2 dalam rumah pun boleh penat. Malam nanti tetiba sakit otot. Bila encik suami tanya pergi mana sampai kejang2 kaki. Saya jawab pergi dapur, masuk bilik air, siram pokok, naik atas ambil baju. Penat huiii.

6. Pergerakan Usus Yang Tidak Dijangka

Yang ni paling saya ingat. Ada sehari tu masa awal pagi dalam pukul 4am. Saya terjaga dari tidur dalam keadaan yang berpeluh dan sakit nak memerut. Saya fikirkan mungkin saya salah makan. Memang ceri beri pagi tu. Dah masuk bilik pun tetap berpeluh. Saya mandi, dan ceri beri lagi. Masa dalam bilik air tu lah saya sesak nafas dan rasa jantung laju sangat. Bila sampai di kecemasan hospital pun saya masih berpeluh. Doctor hanya tanya berapa lama skip ubat ni. Saya sengih jee. Itu bermakna adanya gangguan dalam penghasilan hormon yang boleh menyebabkan masalah pencernaan. Kalau kurang hormon jadi sembelit. Tapi bula hormon berlebihan pula akan menyebabkan ceri beri  dan pergerakan usus yang lebih kerap.

Wowww... Rasa berilmu pula entri saya kali ini. Kalau cerita shopping je tak best juga kan. Cuti sekolah dah bermula. Harap anak2 dapat mengawal tiroid saya. Sebab masa cutilah saya asik menjerit. Hingga berjumpa lagi. Thanks for reading. XOXO.